Luksusowe rurki z kremem: Sztuczka tkwi w ciepłych białkach i prawidłowej pracy. Cukiernik radzi też czego unikać.
Jak stworzyć wspaniałe domowe ciasto francuskie, z którego następnie wyczarować pyszne rurki z kremem. Znany cukiernik zdradził również, jakie pułapki możemy napotkać przygotowując ten słodki klasyk.
Do idealnego ciasta z kremem będziecie potrzebować:
- 200 g ciasta francuskiego,
- 100 g białek (do smarowania ciasta użyjemy żółtek),
- 200 g cukru pudru,
- 25 g soku z cytryny,
- 10 g aromatu waniliowego cukier.
Jak to zrobić?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na blasze lekko posypanej mąką. Lekko ubij żółtka w misce widelcem. Rozwałkowane ciasto posmarować cienką warstwą żółtka, białka zachować na razie do zrobienia białek.
Pokrój ciasto na dziesięć trzycentymetrowych pasków o długości około 40 centymetrów. Nawijamy je na metalowe rurki. Zawsze zaczynamy od grubszej krawędzi tuby, po upieczeniu bułeczki z kremem będą łatwiejsze do wyjęcia. Postępujemy tak, biorąc pasek ciasta, dociskając go do tuby, a następnie obracając i zwijając ciasto tak, aby częściowo zachodziło na siebie. Jednocześnie górna część ciasta powinna nachodzić na siebie na około pół centymetra.
Zrolowane paski ciasta ułóż na blasze do pieczenia szwem do dołu, aby ciasto nie rozwinęło się podczas pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez co najmniej 20 do 25 minut. Łatwo stwierdzić, kiedy rurka z kremem jest upieczona. Gdy jest jeszcze ciepła w piekarniku, wciśnij je do formy, a powinno zacząć się kruszyć. Jeśli zacznie trzeszczeć, jest idealnie gotowe.
Szwajcarski krem
Teraz czas na przygotowanie kremowego nadzienia do rurek. Gdybyśmy zaczęli już od pieczenia ciasta, nie nadawałoby się ono ze względu na swoją elastyczność. Krem przygotujemy na tzw. sposób szwajcarski. Nie ma w tym nic skomplikowanego.
Białka wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny i podgrzać na parze, najlepiej w misce ze stali nierdzewnej, dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Temperatura mieszaniny powinna osiągnąć około 60 stopni. Zdejmij podgrzany śnieg z pieca i ubijaj, aż będzie sztywny.
Wyjmij upieczone rurki z kremem z piekarnika i zacznij je nadziewać. Szwajcarski krem wkładamy do rękawów cukierniczych z szeroką ściętą końcówką. Tutaj wkładamy rurki z kremem z każdej strony. Stworzy to luksusowy słodki romans, dzięki któremu odniesiesz sukces.
Dodatkowe wskazówki słynnego cukiernika:
Jeśli masz domowe ciasto francuskie i chcesz je rozwałkować, użyj wałka do ciasta, aby ostrożnie odcisnąć ciasto od góry w kilku miejscach. Aby jednak nie połamać warstw, rozwałkuj ciasto na prostokąt mniej więcej 30 na 40 cm. Podczas wałkowania dobrze jest kilka razy obrócić ciasto.
Paski ciasta kremowego na bułkę powinny mieć około 3 cm szerokości i 40 cm długości. Nie martw się o długość, ciasto bez problemu zmieści się w tubie. Jeśli nie odważysz się wyciąć „z oka”, użyj linijki. Jeśli nie masz metalowych rurek, możesz użyć folii aluminiowej zwiniętej w rulon i posmarować olejem.
Ważne jest, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Skończyłoby się masło, bułki z kremem by się zawaliły i nie byłyby ani ładne, ani dobre. Nigdy nie smaruj rurek, a po upieczeniu nie myj ich wodą, tylko wytrzyj serwetką.
Rurki z kremem nie zawierają ciężkich kremów maślanych, ale można użyć klasycznej bitej śmietany lub smakowej paryskiej bitej śmietany. Uważaj na pęcherzyki powietrza podczas napełniania. Śmietana musi być na całej długości rurek z kremem, co możemy sprawdzić przeglądając upieczone ciasto. Następnie dekorujemy całkowicie wypełnioną kremową bułkę z obu stron.