Przepis na krem, który zawsze się sprawdza: do lodów, tortów, deserów. Uwielbiam ten smak

Dziś przedstawiam Wam przepis, który skosztowałam po raz pierwszy jako dziecko, a dziś ponownie go odkryłam dzięki temu, że znalazłam stary przepiśnik mojej mamy. Ten krem jest  niezwykle delikatny, puszysty i kremowy! Idealny deser na ciepłe dni, który kochają i Ci młodsi i Ci starsi! Nadaje się do tortów, lodów i deserów, na co tylko masz ochotę.

Potrzebujesz:

  • Śmietana 30% – 350 g
  • Cukier – 100 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Masło – 110 g
  • Wanilia – 1,5 g

Opcjonalnie:

  • Biała czekolada

Przygotowanie:

Wyjmij masło z lodówki i odczekaj chwilę, aż zmięknie. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i cukrem.

Dodaj mąkę i wanilinę. Mieszankę jajek i śmietany włóż do kąpieli wodnej, ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Ubij masło trzepaczką. Teraz wystarczy połączyć je z ostudzoną mieszanką.

Krem jest gotowy! Jeśli chcesz, możesz dodać do niego białą czekoladę lub świeże owoce.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!