Możesz użyć go do stworzenia prawdziwego domowego Tiramisu, albo jako składnika wielu smacznych deserów.
Kawę należy dodać do ciepłej wody. Bitą śmietanę oraz serek dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy do tej masy cukier i mieszamy go aż do momentu gdy całkowicie się w niej rozpuści. Najlepiej w tym celu używać miksera ręcznego. Po zmieszaniu, konsystencja masy powinna przypominać bardzo gęstą śmietanę.
Podczas mieszania krem nie będzie miał odpowiedniej temperatury (będzie zbyt ciepły). Konieczne jest więc jej obniżenie. Włóż go do lodówki aż do ostygnięcia, by idealnie nadawał się do przygotowania Tiramisu.
Jeżeli krem ma być składnikiem deseru dla dzieci, powinno się zrezygnować z używania w nim kawy. Można ewentualnie zastosować kawę bezkofeinową. Jeżeli takiej akurat nie posiadamy, można zastąpić ją czterema łyżeczkami dobrej jakości kakao.