Do jego przygotowania nie potrzebujemy mascarpone, śmietany czy twarogu – a mimo to krem zachowuje swój kształt i będzie świetną ozdobą Twoich ciast i tortów.

Do miski wbijamy 6 żółtek, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy na pianę.

Pozostały cukier gotować z wodą w łaźni wodnej przez około 3 minuty, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Do wcześniej wymieszanych żółtek stopniowo i powoli wsypywać rozpuszczony w wodzie cukier. Mieszamy dalej.

Gdy masa żółtkowa ostygnie, dodać 400 g miękkiego masła i następnie ubić.

Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny i ponownie ubijać przez około 2 minuty.

Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.

Kremem francuskim można od razu ozdobić słodkie wypieki – ciasteczka, babeczki czy tort.

Krem można także przechowywać przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub hermetycznej torbie.