Odkąd znam ten przepis na francuski krem, nie chcę innego. Doskonale się trzyma, smakuje jak z cukierni

Wykwintny smak i piękny cytrynowy zapach kremu francuskiego, któremu nuta wanilii dodaje wyrafinowania.

Dzięki temu, że krem zachowuje swój kształt, można go wykorzystać na różne sposoby – jako krem do ciast i ciasteczek czy jako dekoracja muffinek i rogalików. Można z jego pomocą stworzyć również piękne i smaczne tory ozdobione kremowymi kwiatami i kompozycjami. Schłodzony krem sztywnieje, dzięki czemu deser wygląda atrakcyjnie.

Składniki:

  • 400 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 80 g wody
  • 6 żółtek
  • 20 g soku z cytryny
  • 5 g ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Żółtka wymieszaj w miseczce z łyżką cukru.

Do rondelka wlej wodę i gotuj ją z pozostałym cukrem przez 3 minuty tak, by cały cukier się rozpuścił.

Tak powstały syrop wlej porcjami do wcześniej przygotowanych żółtek, cały czas ubijając mieszaniną.

Po wystudzeniu wszystkiego dodaj do miski miękkie masło i dobrze je ubij.

Ubij ponownie, dodając sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Gdy wszystkie składniki się połączą, ubijaj kolejne dwie minuty.

Krem jest gotowy – możesz go użyć do wielu deserów.

Krem nie musi być wykorzystany od razu – możesz zrobić go kilka dni przed planowanym pieczeniem i przechowywać w lodówce. Wystarczy przełożyć krem do słoika lub torby. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!