Dzięki temu, że krem zachowuje swój kształt, można go wykorzystać na różne sposoby – jako krem do ciast i ciasteczek czy jako dekoracja muffinek i rogalików. Można z jego pomocą stworzyć również piękne i smaczne tory ozdobione kremowymi kwiatami i kompozycjami. Schłodzony krem sztywnieje, dzięki czemu deser wygląda atrakcyjnie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żółtka wymieszaj w miseczce z łyżką cukru.
Do rondelka wlej wodę i gotuj ją z pozostałym cukrem przez 3 minuty tak, by cały cukier się rozpuścił.
Tak powstały syrop wlej porcjami do wcześniej przygotowanych żółtek, cały czas ubijając mieszaniną.
Po wystudzeniu wszystkiego dodaj do miski miękkie masło i dobrze je ubij.
Ubij ponownie, dodając sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Gdy wszystkie składniki się połączą, ubijaj kolejne dwie minuty.
Krem jest gotowy – możesz go użyć do wielu deserów.