Kotlety z piekarnika – procedura przygotowania
Kotlety z pieca to świetna alternatywa dla tych klasycznych. I mają też wiele zalet. Po pierwsze, nie są moczone w oleju, dzięki czemu mogą być smaczniejsze dla wielu osób. Po drugie, jest znacznie zdrowszą opcją, na którą możesz sobie pozwolić będąc na diecie.
Składniki
- woda – ½ szklanki
- mąka – 130 gr
- jajka – 4 sztuki
- olej – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Kotlety z piekarnika nie są przygotowywane w klasycznym trzypaku, ale w cieście. Dlatego oddziel białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i schłodzić w lodówce. W ten sam sposób lekko ubij żółtka. Konsystencja powinna być nadal lejąca. Przechowuj je również w lodówce. Tylko w ten sposób zachowa swoją niezbędną spójność i jakość w dłuższej perspektywie.
Weź żółtka i dodaj do nich sól i wodę i stopniowo dodawaj mąkę. Ciągle mieszaj, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Powinno być gładkie i sprężyste. Po wymieszaniu wszystkich składników można dodać jeszcze białka, dzięki czemu ciasto na kotlety z piekarnika będzie pięknie puszyste. Ostrożnie wmieszaj białka. Tylko w ten sposób zachowasz niezbędną puszystość ciasta.
Zawiń przygotowane kawałki mięsa w ciasto. Może to być wieprzowina lub kurczak. To zależy od twojego gustu. Mięso należy dokładnie zawinąć, z obu stron i boków. Większa warstwa ciasta na wierzchu mięsa zdecydowanie nie jest szkodliwa. Każdy owinięty kawałek mięsa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, którą wcześniej posmarowaliśmy ostatnim składnikiem – odrobiną oleju. Sadzonki nie powinny dotykać blachy do pieczenia.
Kiedy mięso jest owinięte i ułożone na blasze do pieczenia, możesz włożyć je do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie idealnie złociste, a mięso będzie gotowe. Uważaj na zbyt długą temperaturę, która może przesuszyć twoje sadzonki.