Będziesz zachwycona: Przygotuj w domu te kotlety z cukinii z tym prostym przepisem.

Przedstawiamy przepis na szybie i proste w wykonaniu kotlety warzywne, które wyróżnia dodatek sera oraz czosnku. Idealny pomysł na obiad bez mięsa.

  • cukinia – 600 g
  • twardy ser żółty – 70 g
  • jajko – 1 szt.
  • bułka tarta – 70 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • koperek – 1 pęczek
  • olej słonecznikowy – 100 ml
  • sól
  • mielony pieprz czarny

Cukinię oraz żółty ser zetrzyj na tarce o oczkach średniej wielkości, zetrzyj również cebulę, ale na drobniejszych oczkach. Cukinię odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Drobno posiekaj pęczek koperku.

Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce. Dosyp bułkę tartą, wbij jajko, przeciśnij na prasce czosnek oraz dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie otrzymaną mieszankę aż do uzyskania jednolitej masy.

Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy. Z przygotowanego ciasta utwórz kulki pożądanej wielkości, a następnie lekko je rozpłaszcz. Na pewno usmażą się lepiej, jeżeli nie będą zbyt dużej grubości.

Smaż kotlety na rozgrzanym oleju, średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że lekko się przyrumieniły od spodu smaż je jeszcze ok. 1,5 do 2 minut, ale pod przykryciem. Później odwróć je i ponowie przykryj, smażąc na drugiej stronie ok. 3 minuty.

W celu zmniejszenia ilości tłuszczu, gotowe kotlety układaj na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia przed podaniem. Serwuj z dodatkiem śmietany lub ulubionego sosu.

error: Treść zabezpieczona !!