Moje dzieci chętnie jadłyby to danie trzy razy w tygodniu i wcale się temu nie dziwię: Niesamowicie smaczny i łatwy przepis.

Przygotuj w domu klasykę naszego dzieciństwa, którą wszyscy kochali. Osobiście nie znam nikogo, kto nie lubiłby tego pysznego, bezpretensjonalnego dania.

Składniki:

Drożdże:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru granulowanego

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju roślinnego

Krem:

  • 40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • 12 g cukru waniliowego
  • 800 ml mleka

Przygotowanie:

Na początek rozkrusz drożdże do miski, dodaj mleko, mąkę i cukier. Wszystko razem wymieszaj trzepaczką. Przykryj mieszaninę ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

Po wyrośnięciu wlej miksturę do głębszej miski, dodaj sól, cukier, jajko, olej i mąkę. Używając robota kuchennego, wymieszaj na lepkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie. Za pomocą krajalnicy pokroić na cieńsze paski i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokroić ciasto na małe kostki, posmarować olejem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

W międzyczasie w trakcie pieczenia przygotujemy krem: do rondla dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką. Do pozostałego w misce mleka wlać budyń, wymieszać trzepaczką. Mieszając, wlej do garnka na kuchence.

Mieszaj mieszaninę na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Pieczone bułeczki podajemy razem z budyniem waniliowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!