Okazuje się jednak, że można „wycisnąć” z cytryny jeszcze więcej. W Jaki sposób? Wystarczy zagotować ją w całości! W ten sposób możliwe staje się wykorzystanie wszystkich właściwości odżywczych znajdujących się w skórce i miąższu. Jak przygotować wywar z cytryny?
Przekrój każdą cytrynę i wrzuć do wody. Zagotuj wodę, a kiedy tak się stanie – pozostaw we wrzeniu na trzy minuty. Wyłącz gotowanie i poczekaj na ostygnięcie wody – zajmie to 10, 15 minut.
Cytryny wyjmij z garnka, a chłodniejszą już wodę przelej do kubka. Pozostałą wodę możesz przetrzymać w lodówce nawet przez tydzień, bez potrzeby podgrzewania jej. Przygotowanie w ten sposób napoju niesie ze sobą szereg korzyści
Wzmacnia nasz organizm i zmniejsza ryzyko przeziębienia, oczyszcza go z toksyn, powoduje poprawę nastroju i wzrost energii, utrzymuje pH ciała na odpowiednim poziomie, a nawet pomaga stracić na wadzę i poprawia oddech!