Musisz znać ten przepis na gotowane nadziewane knedle – każda gospodyni to potwierdzi.

Procedura przygotowania unikatowych knedli nadziewanych

Te wypchane knedle charakteryzują się krótkim czasem wyrastania i oryginalnym sposobem przygotowania. Przed pieczeniem są one bowiem gotowane w wodzie, co nadaje im niezwykłą konsystencję oraz chrupiącą skórkę po upieczeniu.

Składniki:

  • 40 gr masła
  • 300 gr zwykłej mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 litry wody
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jedna trzecia łyżki soli
  • gotowane mleko skondensowane lub inne nadzienie, według gustu

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj ciepłe mleko z łyżeczką drożdży instant i cukru. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
  2. Przesiej 300 gramów mąki do mieszanki, dodaj jedną trzecią łyżeczki soli i wymieszaj.
  3. Dodaj kostkę miękkiego masła, wyrobić elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie części, formując stożki. Każdy podziel na 6 części, uformuj kulki, a następnie rozwałkuj w cienkie okrągłe placki.
  5. Na środek każdego placka nałóż łyżeczkę nadzienia i zamknij.
  6. Zagotuj wodę z sodą w dużym garnku. Gotuj knedle po 30 sekund z każdej strony.
  7. Wyjmij knedle, odcedź i ułóż na blasze, łączeniem do dołu. Nacięcia wykonaj na każdym knedlu.
  8. Piecz w 180°C przez 20 minut do zarumienienia.
  9. Posmaruj każdy knedel roztopionym masłem, pozwól ostygnąć i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!