Te wypchane knedle charakteryzują się krótkim czasem wyrastania i oryginalnym sposobem przygotowania. Przed pieczeniem są one bowiem gotowane w wodzie, co nadaje im niezwykłą konsystencję oraz chrupiącą skórkę po upieczeniu.
Składniki:
40 gr masła
300 gr zwykłej mąki
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
2 litry wody
3 łyżeczki sody oczyszczonej
jedna trzecia łyżki soli
gotowane mleko skondensowane lub inne nadzienie, według gustu
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ciepłe mleko z łyżeczką drożdży instant i cukru. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Przesiej 300 gramów mąki do mieszanki, dodaj jedną trzecią łyżeczki soli i wymieszaj.
Dodaj kostkę miękkiego masła, wyrobić elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Podziel wyrośnięte ciasto na dwie części, formując stożki. Każdy podziel na 6 części, uformuj kulki, a następnie rozwałkuj w cienkie okrągłe placki.
Na środek każdego placka nałóż łyżeczkę nadzienia i zamknij.
Zagotuj wodę z sodą w dużym garnku. Gotuj knedle po 30 sekund z każdej strony.
Wyjmij knedle, odcedź i ułóż na blasze, łączeniem do dołu. Nacięcia wykonaj na każdym knedlu.
Piecz w 180°C przez 20 minut do zarumienienia.
Posmaruj każdy knedel roztopionym masłem, pozwól ostygnąć i podawaj.