Te pyszne szare kluski ziemniaczane to świetny pomysł na prosty, szybki obiad dla całej rodziny. Niezwykle smaczne.

Szare kluski ziemniaczane to świetny pomysł na prosty, szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. W połączeniu z pyszną kiszoną kapustą stworzą przepis idealny dla każdego fana ziemniaczanych potraw i nie tylko! Jak przygotować to smaczne danie?

Potrzebne składniki:

  • 2kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku lub słoniny
  • 3/4kg kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ok. 200ml wody

Sposób przygotowania:

Kluski:

Obierz ziemniaki, dokładnie opłucz je w zimnej wodzie, a następnie rozdrobnij tak jak na placki ziemniaczane Powstałą ziemniaczaną pulpę przełóż na cedzak aby dokładnie się odsączyła. Pod cedzakiem umieść talerz, aby móc później wykorzystać sok z ziemniaków, na którego dnie zbierze się naturalna skrobia ziemniaczana

Posoloną wodę zagotuj w dużym garnku. Odsączoną pulpę ziemniaczaną przełóż do miski, ostrożnie zlej sok z ziemniaków do osobnego naczynia i zdejmij z dna naczynia skrobię. Przełóż ją do miski z ziemniakami. Wbij jajko, dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj uzupełniając w razie potrzeby sokiem z ziemniaków.

Po odpowiednim połączeniu wszystkich składników ciasto powinno mieć luźną, gęsto-płynną konsystencję podobną do gęstej śmietany. Pora na formowanie klusków. Nabierając łyżką niewielką porcję ciasta ostrożnie wkładaj ją do osolonego wrzątku. Włóż na raz tyle klusek, aby ich jedna warstwa przykryła całe dno.

Gotuj około 3-5 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij jedną kluskę, aby sprawdzić czy są dobrze ugotowane. Ugotowane kluski wyjmij na cedzak i pozostaw do odcieknięcia

Uwagi:

  • Mąkę dodawaj stopniowo, najpierw dodaj 2 szklanki, później ewentualnie większą ilość. Uzupełniaj masę ziemniaczanym sokiem sugerując się opisaną powyżej prawidłową konsystencją ciasta
  • Nie dodawaj soli do ciasta, posolenie wody w zupełności wystarczy. Jeśli jednak lubisz słone potrawy, posól gotowe kluski bezpośrednio przed jedzeniem

Kapusta:

Przygotuj kapustę. Najpierw sprawdź jej smak – jeśli jest zbyt kwaśna opłucz ją w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij, a następnie z grubsza posiekaj skracając kapuściane nitki. Przygotuj duży garnek w którym zmieści się posiekana wcześniej kapusta.

Wrzuć do garnka boczek, podsmażając go na średnim ogniu aż do zarumienienia i wytopienia się całego tłuszczu. Dodaj do wytopionego boczku posiekaną kapustę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj, podlej wodą i przykryj. Duś pod przykryciem na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej miękkości. Co jakiś czas mieszaj i w razie potrzeby uzupełniaj wodę

Omasta:

Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Kilka plastrów boczku lub słoniny pokrój w cienkie paski lub kostkę. Wytop na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż całość aż do zeszklenia . Gotową omastą możesz polać przygotowane wcześniej ziemniaczane kluski lub podsmażyć je razem z boczkiem i cebulką na patelni

Podawaj kluski na gorąco, z podsmażoną omastą i porcją kiszonej kapusty. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!