Wyjątkowo soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu: Sekret doskonałych klopsików według mojego dziadka.

Przygotuj te wspaniałe, soczyste klopsy z przepisu mojego dziadka. Po prostu mieszasz, formujesz i pieczesz!

Sekret ich soczystości tkwi w dodatku startych surowych ziemniaków. Tak robił je mój dziadek i zawsze były fantastyczne. Oczywiście klopsiki możesz też obtoczyć w bułce tartej i smażyć klasycznie na patelni, ale ja wybrałam zdrowszą wersję i piekę je w piekarniku!

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 ziemniak
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz mielony, ulubione zioła do smaku
  • 10 g kaszy manny
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

Włóż mięso mielone do miski. Cebulę obierz, zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do mięsa. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, drobno starte ziemniaki, które wcześniej należy odcisnąć  nadmiaru soku i wymieszaj.

Dodaj sól, dopraw, pieprz, dodaj posiekane zioła, kaszę manną, mleko i wymieszaj.

Formę do pieczenia wysmaruj olejem, z masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotlety i ułóż obok siebie.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piecz około 30 minut .

Gotowe. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!