Do miski wkładamy mielone mięso. Dodajemy do niego ryż oraz uzupełniamy drobno posiekaną cebulą. Kolejnym krokiem jest umycie marchewki, następnie należy zetrzeć ją na drobnych oczkach.
Tak przygotowaną marchewkę dodajemy do reszty składników znajdujących się w misce razem z czosnkiem, który przeciskamy przez praskę i jajkiem. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Następnie w misce mieszamy śmietankę razem z koncentratem pomidorowym, czerwoną papryką, solą i czarnym zmielonym pieprzem, olejem. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, tak aby uzyskać jednolity sos.
Kolejnym krokiem będzie dodanie wody, żeby trochę ten sos rozcieńczyć. Tak przygotowanym sosem równomiernie polewamy mięso.
Kiedy wszystko już mamy gotowe, wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 30 minut. Po wyjęciu, dla lepszego smaku, kiedy danie jest gorące można posypać na wierzchu klopsiki starym serem.