Zasmakują absolutnie każdemu. Oto przepis na klopsiki z ziemniakami – Robię prawie co każdy weekend.

Klopsiki to jedno z najpopularniejszych i najpyszniejszych dań na całym świecie. Są znane od pokoleń. Robi się je z kilku podstawowych składników, a co ważne – są proste i szybkie w wykonaniu.

Wręcz nie można im się oprzeć! Klopsiki z ziemniaczanymi kulkami można przygotować dodając dla smaku czosnek i ziemniaki. Zapewne każdy je zje ze smakiem i poprosi o dokładkę.

Składniki na klopsiki:

  • 400 gram mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na ziemniaczane kulki:

  • ok 500 gram gorącego puree ziemniaczanego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 100 gram twardego sera,
  • ok. 10 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju roślinnego,
  • tymianek do smaku.

Wykonanie

Cebulę drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa. Do tego dać bułkę tarta oraz jajko. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko razem wymieszać. Z tak powstałej masy uformować kulki na wielkość nieco większego orzecha.

Do ziemniaczanego puree dodać masło, sól i pieprz oraz jajko i wszystko razem też wymieszać. Ser pokroić w kostkę. Z powstałej gęstej masy ziemniaczanej uformować kulki, a do każdej z nich włożyć dodatkowo kostkę sera.

Zarówno kulki mięsne jak i ziemniaczane przełożyć na naczynia żaroodpornego, które wcześniej trzeba dokładnie wysmarować masłem. Kulki nasmarować olejem roślinnym.

Ząbkami czosnku rozłożyć po wierzchu dania. Całość posypać tymiankiem czy też dodatkowo innymi ulubionymi przyprawami w celu uzyskania wyrazistszego smaku.

Przygotowane w naczyniu żaroodpornym klopsiki piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopniu przez około 40 minut aż do zarumienienia.

W razie potrzeby, przedłużyć czas pieczenia. Wszystko zależy od mocy piekarnika.

Kluski można podać z ulubionymi dodatkami, np. sałatką ze świeżych warzyw czy też z kiszonej kapusty albo z dodatkiem buraczków.

Jak widać, danie robi się szybko, sprawnie i dzięki jednoczesnemu pieczeniu obu rodzajów klopsików można oszczędzić ten czas na przygotowanie sałatki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!