Robię prawie codziennie: Chleb kefirowy na kefirze – gotowy w godzinę. Bez drożdży i zakwasu.

Ile razy zastanawiałaś się, czy nie spróbować domowego wypieku chleba? To wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby Ci się wydawać.

Prezentujemy Ci pyszny, własnoręcznie wykonany chleb z chrupiącą skórką bez konieczności wychodzenia rano do piekarni. Do jego wypieku nie potrzebujesz przygotowanego wcześniej zakwasu ani drożdży! W dodatku robi się go naprawdę ekspresowo.

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, otrębów i dodatków. My polecamy Ci mąkę żytnią, ponieważ taki chleb ma tylko 117 kcal w 100 gramach.

To doskonały sposób dla tych, którzy są na diecie, by kontrolować ilość spożywanych kalorii bez obawy o swoją wagę i aby dostarczyć swojemu organizmowi cennych węglowodanów. Ten chleb poprawi pracę jelit, obniży poziom szkodliwego cholesterolu i oczyści ciało z toksyn.

Potrzebne składniki:

  • 220 g mąki żytniej
  • 40 g otrębów pszennych lub żytnich
  • 200 ml kefiru
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do posmarowania
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Do miski wlej kefir, dodaj cukier, sól, sok z cytryny i sodę oczyszczoną.  Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków soli i cukru. Dodaj oliwę z oliwek, otręby, nasiona kolendry i lnu (możesz też użyć innych ulubionych dodatków np. nasion słonecznika, czarnuszki lub dyni).

Do mieszanki przesiej mąkę żytnią. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem planetarnym z hakiem do ugniatania chleba. Ciasto powinno być jednolite i nieco klejące się. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem, przenieś do niej ciasto i piecz przez 40- 60 minut.

Pokochasz ten chleb. Nie potrzebuje on ani drożdży, ani zakwasu. Jest szybki w przygotowaniu, zdrowy i bardzo smaczny. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!