Prezentujemy Ci pyszny, własnoręcznie wykonany chleb z chrupiącą skórką bez konieczności wychodzenia rano do piekarni. Do jego wypieku nie potrzebujesz przygotowanego wcześniej zakwasu ani drożdży! W dodatku robi się go naprawdę ekspresowo.
To doskonały sposób dla tych, którzy są na diecie, by kontrolować ilość spożywanych kalorii bez obawy o swoją wagę i aby dostarczyć swojemu organizmowi cennych węglowodanów. Ten chleb poprawi pracę jelit, obniży poziom szkodliwego cholesterolu i oczyści ciało z toksyn.
Do miski wlej kefir, dodaj cukier, sól, sok z cytryny i sodę oczyszczoną. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków soli i cukru. Dodaj oliwę z oliwek, otręby, nasiona kolendry i lnu (możesz też użyć innych ulubionych dodatków np. nasion słonecznika, czarnuszki lub dyni).
Do mieszanki przesiej mąkę żytnią. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem planetarnym z hakiem do ugniatania chleba. Ciasto powinno być jednolite i nieco klejące się. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem, przenieś do niej ciasto i piecz przez 40- 60 minut.