Jajka ubić ze szczyptą soli trzepaczką lub mikserem.
Dodaj cukier i ubij do uzyskania gładkości.
Wlej kefir o temperaturze pokojowej i wymieszaj.
Do masy wrzucić skórkę z cytryny, wymieszać.
Do masy dodaj przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Ugniataj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wskazówka: Możesz potrzebować mniej lub więcej mąki, ciasto powinno być miękkie, giętkie i sprężyste. Stół posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm.
Wytnij kółka filiżanką. Jedną stronę koła moczymy w cukrze, składamy brzegi, następnie ponownie zamaczamy w cukrze i ponownie składamy brzegi.
Rozłóż herbatniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-30 minut, ale zaglądaj do piekarnika w między czasie, herbatniki powinny mieć złoty kolor.
Miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Możesz również polać stopioną czekoladą, aby uzyskać luksusowy smak i aromat.