Najlepszy deser o zapachu kawy na świecie – niewiarygodnie delikatny smak. Przepis.
Doskonały deser z orzechami, aromatem kawy i kroplą rumu. Doskonały wybór nie tylko na zbliżające się wakacje.
Składniki:
Ciasto (2x):
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej specjalnej
- 4 łyżki stołowe (zmielone) orzechy włoskie
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- soda oczyszczona na czubku noża
Krem:
- 2 łyżki owsianki
- 4 łyżki (+ 700 ml wody) kawy rozpuszczalnej
- 230 g masła
- 200 gramów cukru pudru
- 1 aromat rumu KL
Polewa:
- 100 g czekolady
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka śmietany
Dodatkowo:
- dżem
- biszkopty
- kawa do maczania biszkoptów
Przygotowanie:
Jajka i cukier ubić na pianę. Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przesiać zmielone orzechy do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 27×37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut. W ten sam sposób wykonamy drugi arkusz. Zdejmij skórkę z upieczonego ciasta, gdy jest jeszcze gorące i pozwól mu ostygnąć na metalowej podstawce.
Wsyp kawę rozpuszczalną do miski i zalej wrzątkiem. Owsiankę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do wrzącej kawy i zrobić gęstą owsiankę. Pozwól mu ostygnąć.
Masło i cukier ubić mikserem na puszystą masę i małymi porcjami dodawać schłodzoną owsiankę. Na koniec dodać aromat rumowy. Krem podzielić na 2 równe części.
Połóż pierwszy korpus na dnie blachy i posmaruj marmoladą lub dżemem. Połowę kremu rozsmarować na dżemie. Ponownie przygotujemy kawę do maczania biszkoptów – 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zalewamy 100 ml wrzątku i dodajemy 1 łyżkę cukru.
Zanurz biszkopty i ułóż je obok siebie. Drugą połowę kremu wyłożyć na biszkopt i przykryć drugą skorupką. Zważ tak złożone ciasto i wstaw na noc do lodówki.