Słynny kapuśniak po ukraińsku – Goście zażądają dokładki, gdy tylko spróbują.

Kapuśniak, słowiańska potrawa tradycyjna, jest przyrządzana w wielu domach. Każdy uwielbia tę zupę o bogatym, lekko kwaśnym i jednocześnie słodkawym smaku.

Zarówno dorośli, jak i dzieci, są nią zachwyceni. Nawet wybredne maluchy nie zdają sobie sprawy, że jedzą kapustę. Szczególnie w wersji ukraińskiej, od kapuśniaku trudno odciągnąć krewnych.

Oto wskazówki dotyczące kapuśniaku ukraińskiego:

Zupa ta najlepiej komponuje się z tłustym mięsem, szczególnie z żeberkami wieprzowymi, co nadaje pierwszemu daniu niezwykły smak i aromat. Dlatego warto gotować dużą ilość od razu. Przedstawiamy przepis na 5-litrowy garnek kapuśniaku.

Składniki:

  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g prosa
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 150 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 1 łyżeczka papryki
  • Sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • Olej słonecznikowy

Instrukcje przygotowania:

  1. Żeberka należy najpierw pokroić, a następnie ugotować w osolonym bulionie.
  2. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju słonecznikowym do przejrzystości.
  3. Marchewkę utrzeć na tarce, dodać do cebuli i smażyć przez 5-7 minut.
  4. Kapustę wycisnąć, pokroić, dodać do warzyw i dusić na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Dodać do patelni koncentrat pomidorowy i paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut.
  6. Proso umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na 25-30 minut.
  7. Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z solą i pieprzem.
  8. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, wsypać proso i dodać warzywa, gotować przez kolejne 10 minut.
  9. Dodać liść laurowy, posiekany czosnek i zdjąć z ognia.

Podawać kapuśniak ukraiński z kwaśną śmietaną, a według gustu także z koperkiem. Czy przygotowujesz to danie z kiszonej czy świeżej kapusty? Daj nam znać w komentarzach.

error: Treść zabezpieczona !!