Kapuśniak, słowiańska potrawa tradycyjna, jest przyrządzana w wielu domach. Każdy uwielbia tę zupę o bogatym, lekko kwaśnym i jednocześnie słodkawym smaku.
Zarówno dorośli, jak i dzieci, są nią zachwyceni. Nawet wybredne maluchy nie zdają sobie sprawy, że jedzą kapustę. Szczególnie w wersji ukraińskiej, od kapuśniaku trudno odciągnąć krewnych.
![]()
Oto wskazówki dotyczące kapuśniaku ukraińskiego:
Zupa ta najlepiej komponuje się z tłustym mięsem, szczególnie z żeberkami wieprzowymi, co nadaje pierwszemu daniu niezwykły smak i aromat. Dlatego warto gotować dużą ilość od razu. Przedstawiamy przepis na 5-litrowy garnek kapuśniaku.

Składniki:
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 80 g prosa
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 700 g żeberek wieprzowych
- 500 g ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- 150 g cebuli
- 150 g marchewki
- 1 łyżeczka papryki
- Sól, mielony czarny pieprz do smaku
- Olej słonecznikowy
Instrukcje przygotowania:
- Żeberka należy najpierw pokroić, a następnie ugotować w osolonym bulionie.
- Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju słonecznikowym do przejrzystości.
- Marchewkę utrzeć na tarce, dodać do cebuli i smażyć przez 5-7 minut.
- Kapustę wycisnąć, pokroić, dodać do warzyw i dusić na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać do patelni koncentrat pomidorowy i paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut.
- Proso umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na 25-30 minut.
- Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z solą i pieprzem.
- Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, wsypać proso i dodać warzywa, gotować przez kolejne 10 minut.
- Dodać liść laurowy, posiekany czosnek i zdjąć z ognia.
