Smakują wyśmienicie: dwa genialne przepisy z zwykłej kapusty, proste i tanie.

Przedstawienie przepisu na sałatkę z jabłkiem i kukurydzą:

Składniki niezbędne:

  • kukurydza sterylizowana
  • 400 g kapusty
  • 100 g zielonego jabłka
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki gęstego białego jogurtu
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • siekaną natkę kopru
  • sól
  • przyprawy wg uznania

Sposób przygotowania:

Pokrój kapustę na cienkie plasterki, ogórka na paski i pierścienie.

Umieść pokrojone warzywa w misce. Obierz jabłko, pokrój w cienkie paski i skrop sokiem z cytryny.

Dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt lub kwaśną śmietanę (jogurt zalecany dla diety).

Wymieszaj wszystko z kukurydzą i gotowe. Smacznego!

Przedstawienie przepisu na sałatkę z jajkami i kolendrą:

Składniki niezbędne:

  • 400 g kapusty
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1-2 gałązki kolendry i kopru
  • przyprawy wg uznania
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki gęstego białego jogurtu
  • 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Pokrój kapustę i ogórka.

Dodaj posiekany koperek i kolendrę. Ugotuj jajka na twardo i oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć widelcem a białka pokrój na małe kawałki.

Do warzyw dodaj białka a z żółtkami wymieszaj sól, pieprz, olej, musztardę i jogurt.

Połącz z warzywami w misce i dobrze wymieszaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!