Przygotuj 14 liści młodej kapusty. Zadbaj o to, aby były przynajmniej średniej wielkości. Dokładnie je umyj, a następnie, wraz z solą, umieść w garnku z chłodną wodą.
Ugotuj liście kapusty. Po ostudzeniu ostrożnie odetnij twarde części, dbając o to, aby wciąż zachowały kształt przypominający koło. Przygotuj nadzienie. Umyty filet z piersi kurczaka pokrój w niewielkie kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki. Posiekaj także szczypiorek oraz koperek.
Składniki nadzienia umieść w jednym naczyniu. Dorzuć pozostałe składniki, czyli ser żółty i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj całość. Czas na formowanie gołąbków. Na rozłożone liście kapusty wyłóż nadzienie, starając się, aby pozostawało ono mniej więcej na środku.
Następnie zwiń brzegi w taki sposób, aby uformować szczelną kulkę. Naczynie żaroodporne zabezpiecz przed przywieraniem za pomocą oleju roślinnego. Świetnie do tego celu sprawdzi się olej rzepakowy.
W tak przygotowanym naczyniu ułóż kapuściane kulki. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając śmietanę z solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.