Niesamowicie dobra surówka z kapusty: Jemy ją na obiad i kolację. Przepis.

Potrzebujesz przygotować szybką kolację, przekąskę na przyjęcie lub świetny dodatek do ulubionego mięsnego obiadu?

Sałatki z kapusty znacie wszyscy, ale ta jest naprawdę fantastycznie delikatna i pyszna, zaskoczy nawet najbardziej wybrednych pod względem smaku i bez problemu przygotujesz. Sekret tkwi w doskonałej posypce.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek cebuli
  • 200 g majonezu
  • 40 ml octu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Pokrój kapustę lub zetrzyj na tarce.

Cebulę myjemy i drobno kroimy. Dodaj do posiekanej kapusty. Marchewki myjemy i ścieramy – dodajemy do cebuli i kapusty.

Mieszamy. W drugiej misce wymieszaj majonez z cukrem, solą i przyprawami. Dopraw z sokiem z cytryny i octem.

Łączymy wszystko razem. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Sałatka schłodzona smakuje jeszcze lepiej, ponieważ wszystkie składniki się dobrze połączą. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!