Przepis na pastę jajeczną, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Poznając ten przepis, nie będziecie chcieli korzystać z żadnego innego.

Podana ze świeżym pieczywem sprawi, że posiłek będzie niezapomniany.

Prosta i łatwa w przygotowaniu! Sprawdzi się na co dzień i podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki:

  • 200 g topionego sera
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 75 g szynki salami (sprawdzi się również pieczony lub gotowany kurczak)
  • 75 g masła
  • 35 g cebuli
  • 25 ml mleka
  • szczypta soli
  • pietruszka do smaku
  • 15 g musztardy. Najlepiej sprawdzi się pełnotłusta

Dodatkowo (według własnych preferencji możemy dodać):

  • Marchewka lub grzyby marynowane
  • zioła

Przygotowanie:

Masło należy wyjąć chwilę wcześniej z lodówki tak, aby nabrało temperatury pokojowej.

Jajka należy ugotować na twardo, a szynkę pokroić na mniejsze kawałki.

Masło mieszamy z roztopionym serem, musztardą i mlekiem, a następnie do miski dodajemy szynkę.  Cebulę kroimy w plastry, a jajka na drobniejsze kawałki. Całość przesypujemy do miski.

Doprawiamy do smaku solą i innymi przyprawami. Ten moment, to kwestia indywidualna, najlepiej spróbować pasty i przyprawić ją pod siebie.

Pastę chłodzimy, a następnie podajemy na świeżym pieczywie. Dodatkowo, smak pasty można wzbogacić, poprzez dodanie do niej np. marynowanych grzybów.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!