Ma niską zawartość tłuszczu, a wysoką zawartość białka, błonnika i olejów omega-3. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, takich jak nowotwory, choroby żołądka i rak. Ponieważ ma niski indeks glikemiczny, mogą po niego sięgać osoby chore na cukrzycę.
Warto spożywać to warzywo na surowo. Możemy być pewni, że otrzymujemy w ten sposób bombę witaminową. Około 40% właściwości kalafiora jest tracone podczas gotowania. Oto szybki przepis na sałatkę z surowego kalafiora. Jest ona prosta do przygotowania dla każdego.
Pokrój ogórka i kalafiora na małe kawałki, a czosnek wyciśnij widelcem.
Drobno posiekać koperek. Połączyć majonez, posiekany czosnek i przyprawy.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Posolić do smaku.
Teraz można jeść sałatkę. Do sałatki można dodać cebulę, seler, marchew lub por. Będzie smakować wspaniale.