Ten przepis jest idealny, aby zaskoczyć swoich przyjaciół i bliskich pysznym kawałkiem ciasta.

Szarlotka z kwaśną śmietaną

Szarlotka to jeden z najbardziej lubianych wypieków. Czasami można odnieść wrażenie, że je się inny rodzaj ciasta, ale to nie znaczy, że nie jest ono popularne. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego pysznego i wyjątkowego deseru. Oto przepis na szarlotkę z kwaśną śmietaną.

Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany
  • 200 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • dwa jajka
  • 250g masła
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka z całej cytryny

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia

  • 1 kg jabłek
  • szczypta cukru
  • jedna łyżeczka cynamonu
  • około dwóch do trzech łyżek stołowych kaszy manny, bułki tartej lub bułki tartej
  • sok z jednej cytryny

Jak przygotować:

Jabłka włóż do dużego garnka. Umyj je, zetrzyj na tarce i ugotuj. Następnie dodaj do garnka oba cukry. Pozwól jabłkom gotować się na małym ogniu, aż zmiękną. Zmniejsz ogień do minimum, a następnie dodaj do jabłek sok z cytryny i kaszę mannę.

Zamiast kaszy możesz użyć bułki tartej. Przed smażeniem należy wysuszyć patelnię. Połącz wszystkie składniki. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie dodaj śmietanę do składników ciasta. Upewnij się, że ciasto nie jest zbyt rzadkie. Wygładzić ciasto.

Gdy ciasto będzie już gładkie, uformuj je w bochenek, a następnie podziel na dwie części. Przykryj je folią plastikową i pozostaw na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i zawiń je w folię. Rozwałkuj je.

Umieść nierozwiniętą pierwszą część ciasta na dnie formy. Nałożyć na ciasto całe nadzienie jabłkowe. Przykryj drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Jabłka nie powinny być zbyt mięsiste. Jeśli są, możesz odcisnąć z nich nadmiar soku.

Piecz ciasto w temperaturze 200°C przez 40 minut. Ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!