Dziś już wiemy, że należy kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Powoduje on poważne choroby takie jak miażdżyca, zawały serca i udary. Skutecznie skraca życie każdego człowieka.
Jeżeli jego poziom niebezpiecznie wzrasta natychmiast należy z tym walczyć. Lekarz z pewnością przepisze odpowiednie leki oraz zaleci dietę. Mało kto wie, że istnie tani „lek”, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu. Ważne, by spożywać go regularnie.
Badania przeprowadzone przez Amerykańskich naukowców wykazują, że już dwa jabłka dziennie obniżają zły cholesterol, chroniąc nas przed zawałem i udarem. W badaniach ludzie jedli codziennie ten owoc, a ich wyniki znacząco się poprawiły. Jabłka zawierają dużą ilość polifenolu oraz pektyn – pożyteczny błonnik zapobiegający wchłanianiu złego cholesterolu.
Ten niedrogi owoc, dostępny we wszystkich sklepach i często naszych ogrodach ma wiele pozytywnych działań. Usuwa z organizmu nadmiar soli i wody. Jest to istotne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Jabłko zawiera dużo żelaza i pozwala podnieść poziom hemoglobiny.
Warto go jeść kiedy straciło się dużo, krwi kub poziom żelaza jest niski. Poza tym owoc ten usprawnią pracę układu pokarmowego. Kwasy organiczne zawarte w nim pobudzają do pracy soki żołądkowe. Komórki roślinne pomagają usuwać z organizmu toksyczne substancję. W przypadku zatrucia zaleca się spożywanie jabłek, by szybko usunąć toksyny.
Nikt nie zdaje sobie sprawy, że ten popularny i tani owoc może tak zbawiennie działać na nasz organizm. Dwa jabłka dziennie mogą uratować nam życie, a z pewnością je przedłużyć. Dzięki nim nasz organizm będzie lepiej pracował co przełoży się na nasze samopoczucie.