Kawałki jabłka w cieście z nadzieniem twarogowym – Smak nie do opisania.

Codziennie członkowie mojej rodziny pytają mnie, kiedy ugotuję plasterki jabłka w cieście.

Tak nazywają moje popisowe ciasto, które zwykle znika w pół dnia. Są tak pachnące i delikatne! Idealnie pasują na święta, ja i na zwykłe rodzinne przyjęcie.

Ciasto z jabłkami i nadzieniem twarogowym zdobędzie Twoją miłość od pierwszego kęsa. Ponadto jest bardzo łatwe w przygotowaniu! Miłośnicy przypraw mogą dodać trochę cynamonu do karmelizowanych jabłek. Ale bez tego, wypiek jest niesamowity!

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 150 g masła
  • 310 g cukru
  • 400 g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g twarogu

Przygotowanie:

Jabłka obierz i usuń nasiona, Pokrój owoce na plasterki.

Na patelni roztop 30 g masła z 90 g cukru. Ułóż plasterki jabłka i smaż z obu stron.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, zetrzyj 120 g schłodzonego masła. Pokrusz miksturę rękami.

Do mąki dodaj 100 g cukru, 1 jajko i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagnieść ciasto i odstaw na 10 minut. Połącz twaróg z pozostałą śmietaną, jajkiem i cukrem. Zmiksuj składniki blenderem na gładką masę.

Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj pierwszą warstwę i włóż do formy do pieczenia, formując boki.

Ułóż nadzienie twarogowe i karmelizowane jabłka, przykryj ciasto drugą częścią ciasta, zwiniętą w warstwę.

Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem i piecz przez 30-40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. W mojej szarlotce z twarogiem zakochali się już nie tylko krewni, ale i znajomi! Proszą o upieczenie tego deseru na święta. I jestem szczęśliwa! Nie ma nic lepszego niż dobrze odżywieni i zadowoleni przyjaciele!

error: Treść zabezpieczona !!