Niebo w gębie. Na wierzchu ciasta twarogowego ułożyć starte plasterki jabłek. Przepis.

Jednym z najbardziej lubianych ciast w Polsce jest szarlotka.

Jesień i jabłka, które można znaleźć w sadzie, to wspaniała okazja, aby odkryć, jak wiele twarzy może mieć jedno jabłko. Do przygotowania szarlotki można również użyć twarogu. Dzięki temu szarlotka stanie się nieoczekiwanym przysmakiem na podwieczorek. Przekonaj się sam!

Jak zrobić szarlotkę z serem wiejskim?

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 200g cukru pudru
  • Kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól – szczypta

Nadzienie twarogowe:

  • 5 jabłek (kwaśnych)
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5kg twarogu
  • 100g śmietany 18%
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • sól – szczypta
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

W misce ubij masło z cukrem. Następnie dodaj 2 jajka, sól i proszek do pieczenia. Użyj miksera, aby wszystko połączyć. Wmieszaj mąkę i kontynuuj mieszanie, aż wszystko się dobrze połączy.

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.

Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na dwie równe porcje.

Jedną połowę połóż na blasze do pieczenia i posyp skrobią.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie nadzienia. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce, a następnie dodaj cynamon i wanilię. Połącz twaróg, śmietanę, cukier i jajko. Umieść twaróg i jabłka w formie do pieczenia.

Drugą porcję ciasta należy przygotować dokładnie tak samo, jak pierwszą. Należy ją rozwałkować i położyć na jabłkach.

Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!