Napój z imbiru – Polecany przez lekarzy. Wspomaga walkę z rakiem, pomaga w zapaleniu stawów i obniża cholesterol

Przewlekłe bóle stawów, pleców czy mięśni stają się coraz powszechniejszym schorzeniem. Oprócz przeciwzapalnych maści oraz leków, warto sięgnąć po naturalne sposoby. Jednym z nich jest niezwykle skuteczny imbir!

Wiele z badań potwierdza niesamowitą siłę imbiru. Korzeń rośliny ma właściwości łagodzące, dzięki czemu dobrze radzi sobie z problemami reumatologicznymi. Ponadto, oczyszcza organizm z toksyn, a co więcej, poprawia działanie układu immunologicznego.

Warto również wspomnieć, iż imbir przeciwdziała objawom przeziębienia, uwalnia drogi oddechowe, przynosi ulgę w kaszlu. Warto zatem sięgać po niego jak najczęściej, zwłaszcza, kiedy pojawiają się problemami ze zdrowiem.

Badania wykazały także, iż spożywanie imbiru pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie oraz cukier. Co najważniejsze, wykazano także antyrakowe działanie tego korzenia.

Poznaj propozycję na leczniczy napar imbirowy. Oto przepis:

  • 1 cytryna
  • 200 g korzenia imbiru
  • sok z limonki
  • 500 ml wody filtrowanej
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 200 g cukru
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Wodę do naparu koniecznie przefiltruj. Następnie wlej do garnka i wstaw na średni ogień – zagotuj. Imbir posiekaj i dodaj do gotującej się wody. Odczekaj około 5-6 minut, następnie odstaw napar do ostygnięcia.

Kiedy płyn będzie chłody, odcedź go od kawałków imbiru. Osobno rozpuść porcję cukru w wodzie.

Teraz zmieszaj 1/3 kubka uzyskanego naparu, dodaj do tego pół kubka odcedzonego imbiru oraz pół szklanki wody gazowanej. Dodaj do smaku plastry cytryny i kilka kropel soku z limonki.

Jeśli lubisz, możesz dodać do mieszanki łyżeczkę miodu. Taki napar można spożywać raz dziennie.

Pamiętaj, że oprócz leczniczego naparu, należy na bieżąco kontrolować swoje zdrowie i prowadzić zrównoważoną dietę!

Podziel się tym przepisem z najbliższymi, by także mogli zadbać o swoje zdrowie.

error: Treść zabezpieczona !!