Wychodziło albo lepkie, twarde, albo nawet mnie paliło. Jednak odkąd znalazłam ten wzmacniacz, wszystkie problemy z jego przygotowaniem się skończyły. Nauczyłam się najprostszej metody przygotowania, która naprawdę nie może się nie udać. Ryż robię prosto i wygodnie – w piekarniku.
Ryż przygotowany w ten sposób jest naprawdę znakomity – nie klei się, pozostaje bardzo smaczny i sypki. Można do niej dodać również kawałki warzyw, mięso czy różne przyprawy. Myślę, że ten wzmacniacz przyda się również Tobie.
Opcjonalnie:
Ryż przełożyć na sito. Spłucz gorącą wodą i pozwól jej spłynąć. Rozpuść masło w naczyniu do pieczenia.
Dodaj trochę więcej oleju – około 3 łyżek . Drobno posiekaj cebulę. Smażyć do uzyskania szklistości.
Dodać odsączony ryż i smażyć. Rozgnieść bulion, dodać do ryżu. Dodać warzywa i sól do smaku.
Wszystko razem mieszamy. Nadal trzymamy blachę do pieczenia na małym ogniu. Dodać gorącą wodę w proporcji 1:2 – 1 szklanka ryżu: 2 szklanki wody. Dałam 5 szklanek wody.
Zamiast wody możemy też użyć bulionu z kurczaka. Niech się zagotuje.
Umieścić w nagrzanym piekarniku.