Sztuczka na zrobienie idealnego ryżu: Spróbowałam i od tamtej pory nie robię gotowanego ryżu, to coś fantastycznego.

Ponieważ nie jestem wielką fanką gotowania, zrobienie dobrego ryżu zawsze było dla mnie nie lada wyzwaniem.

Wychodziło albo lepkie, twarde, albo nawet mnie paliło. Jednak odkąd znalazłam ten wzmacniacz, wszystkie problemy z jego przygotowaniem się skończyły. Nauczyłam się najprostszej metody przygotowania, która naprawdę nie może się nie udać. Ryż robię prosto i wygodnie – w piekarniku.

Ryż przygotowany w ten sposób jest naprawdę znakomity – nie klei się, pozostaje bardzo smaczny i sypki. Można do niej dodać również kawałki warzyw, mięso czy różne przyprawy. Myślę, że ten wzmacniacz przyda się również Tobie.

Składniki:

  • 2,5 szklanki okrągłego ryżu
  • 5 szklanek wody
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołu z kurczaka
  • 1 łyżeczka domowych warzyw
  • sól
  • Ta ilość jest dla 5-6 osób

Opcjonalnie:

  • Warzywa sterylizowane
  • Mięso
  • Kukkuma
  • Papryka curry…

Przygotowanie:

Ryż przełożyć na sito. Spłucz gorącą wodą i pozwól jej spłynąć. Rozpuść masło w naczyniu do pieczenia.

Dodaj trochę więcej oleju – około 3 łyżek . Drobno posiekaj cebulę. Smażyć do uzyskania szklistości.

Dodać odsączony ryż i smażyć. Rozgnieść bulion, dodać do ryżu. Dodać warzywa i sól do smaku.

Wszystko razem mieszamy. Nadal trzymamy blachę do pieczenia na małym ogniu. Dodać gorącą wodę w proporcji 1:2 – 1 szklanka ryżu: 2 szklanki wody. Dałam 5 szklanek wody.

Zamiast wody możemy też użyć bulionu z kurczaka. Niech się zagotuje.

Umieścić w nagrzanym piekarniku.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!