Jak uzyskać idealny biszkopt: Przepis na doskonałe ciasto biszkoptowe.

Fantastyczny biszkopt przygotowany według łatwego przepisu ozdobionego naszym wyrafinowanym trikiem. Jeśli spróbujesz, nie będziesz chciała przygotowywać niczego innego.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (skórka + sok)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Zaczynamy ubijać białka. Gdy są na wpół ubite, zaczynamy dodawać cukier.

Do miski z mąką dodaj skrobię, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką. Dodaj sok z cytryny do pianki z białka jajka podczas ubijania. Dodaj startą skórkę i żółtka.

Stopniowo przesiać mąkę do mieszanki przez sito. Delikatnie wymieszać szpatułką. Kontynuujemy tak, aż zużyjemy całą mąkę.

Posmaruj całą formę do ciasta masłem. Wlej ciasto do formy.

Sztuczka profesjonalnego cukiernika: Zwilżyć papier do pieczenia (musi być na tyle długi, aby zakrył zewnętrzną średnicę formy). Połóż papier do pieczenia złożony na pół na folii. Zawiń go w folię

Zagnij trochę krawędź folii i przykryj nią formę. Umieść formę w piekarniku. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160°C.

Oddziel brzegi ciasta, wyjmij z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!