Herbata imbirowa – piję ją już rok i nie mam problemów zdrowotnych. Przepis od mojej babci.
Dzięki regularnemu piciu herbaty z imbirem możemy zafundować sobie żelazne zdrowie. Jest to dobry sposób na problemy z wątrobą, kamienie nerkowe, zmiany nowotworowe.
Istnieje bardzo dużo sposobów zaparzania imbiru, również z różnymi dodatkami. Jeden z nich jest najczęściej przyrządzany.
Herbata imbirowa to leczniczy napój, ponieważ imbir posiada właściwości antyseptyczne, skutecznie zwalcza pasożyty i wycisza stany zapalne.
Korzeń imbiru może nam dostarczyć istotny magnez, potas, fosfor, wapń, sód, witaminę C oraz fitosterole, które usprawniają gospodarkę lipidową organizmu. Nie każdy polubi jego specyficzny, wręcz ostry smak, ale można go złagodzić dodając miętę, miód czy cytrynę.
Spożywanie imbiru będzie profilaktyką zapobiegania chorobom serca, astmie, przeziębieniom, zakażeniom i innym. Imbir jest również w stanie redukować odczuwany przez nas ból i wspiera układ pokarmowy, oczyszczając wątrobę.
Poniżej przedstawiamy przepis na herbatę imbirową, która będzie miała na celu zwalczyć wszelkie przeziębienia, grypy i infekcje. Oprócz tego jest w stanie pomóc organizmowi zwalczać wolne rodniki i komórki nowotworowe, poprawić krążenie krwi, w związku z czym rozgrzewa nasz organizm, rozpuścić kamienie nerkowe, zminimalizować ryzyko udaru mózgu.
Składniki na herbatę imbirową:
- szklanka wody,
- 2/3 łyżki miodu,
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- dwie łyżeczki mleczka kokosowego.
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy odpowiednią ilość wody. Wcześniej przygotowany w szklance imbir i kurkumę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mleczko kokosowe. Zostawiamy taki napar i czekamy przynajmniej 10 minut.
Gdy będzie napar będzie już wystudzony (o temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza), wtedy możemy dodać miód. W ten sposób nie straci on swoich cennych, zdrowotnych właściwości.
Herbatę imbirową najlepiej jest pić każdego dnia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Rozpoczynając dzień od wypicia takiego prozdrowotnego, naturalnego naparu, dostarczamy naszemu organizmowi tego co najlepsze. Imbir zwiększa uczucie sytości, więc zaleca się wypijać herbatę z imbiru, jeśli przez dłuższy nie chcemy czuć ssania w żołądku.