Zaskoczę Cie tym przepisem, w sklepie tak dobrego nie kupisz: Domowy gulasz z kurczaka.

Bardzo często występują sytuację, gdy w ekspresowym tempie musimy przygotować coś do jedzenia na obiad bądź kolację.

Gdy nie mamy ochoty na gotowanie bądź czasu na stanie w kuchni, to wystarczy wyciągnąć gotowy słoik z gulaszem z kurczaka. To właśnie ten sprawdzony przepis na gulasz z kurczaka sprawi, że od teraz możesz zaskoczyć siebie, rodzinę oraz gości ekspresowym daniem domowym. Smaczne mięso z kurczaka idealnie komponuje się ze słoikowym gulaszem.

Składniki

  • 2 kg kurczaka (np. udka)
  • 20 g soli
  • pieprz w ziarnach (wedle preferencji)
  • liść laurowy (wedle preferencji)

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie myjemy i ściągamy skórę. Oddzielamy mięso od kości i przechodzimy do krojenia go na kawałki. Przygotowujemy rondel i wsypujemy do niego pieprz w ilości odpowiadającej naszym osobistym preferencjom.

Im więcej go dodamy, tym gulasz będzie bardziej ostrzejszy.  Dodajemy również sól i opcjonalnie ulubione przyprawy. Całość odkładamy na około 40 minut do lodówki. Teraz przygotujemy słoiki. Myjemy je oraz sterylizujemy.

W każdym słoiku kładziemy na dno 2 liście laurowe oraz 10 ziarenek pieprzu. Następnie układamy w nich mięso, zachowując wolną przestrzeń. Całość przykrywamy aluminiową folią.

Tak przygotowane słoiki władamy do piekarnika. Dopiero teraz nagrzewamy go do 150 stopni i całość zostawiamy na około 4,5 godziny.

Po upływie tego czasu wyciągamy słoiki i zostawiamy je na około 30 minut w celu ostygnięcia. Ostatnim krokiem jest szczelne zakręcenie słoików oraz odwrócenie ich dnem do góry.

error: Treść zabezpieczona !!