Gdy nie mamy ochoty na gotowanie bądź czasu na stanie w kuchni, to wystarczy wyciągnąć gotowy słoik z gulaszem z kurczaka. To właśnie ten sprawdzony przepis na gulasz z kurczaka sprawi, że od teraz możesz zaskoczyć siebie, rodzinę oraz gości ekspresowym daniem domowym. Smaczne mięso z kurczaka idealnie komponuje się ze słoikowym gulaszem.
Kurczaka dokładnie myjemy i ściągamy skórę. Oddzielamy mięso od kości i przechodzimy do krojenia go na kawałki. Przygotowujemy rondel i wsypujemy do niego pieprz w ilości odpowiadającej naszym osobistym preferencjom.
Im więcej go dodamy, tym gulasz będzie bardziej ostrzejszy. Dodajemy również sól i opcjonalnie ulubione przyprawy. Całość odkładamy na około 40 minut do lodówki. Teraz przygotujemy słoiki. Myjemy je oraz sterylizujemy.
W każdym słoiku kładziemy na dno 2 liście laurowe oraz 10 ziarenek pieprzu. Następnie układamy w nich mięso, zachowując wolną przestrzeń. Całość przykrywamy aluminiową folią.
Po upływie tego czasu wyciągamy słoiki i zostawiamy je na około 30 minut w celu ostygnięcia. Ostatnim krokiem jest szczelne zakręcenie słoików oraz odwrócenie ich dnem do góry.