Gulasz z kapusty. Zaskoczę Cię tym przepisem na . Sekretem jest jeden składnik.

Gulasz z kapusty – procedura przygotowania

Dania jednogarnkowe są najlepsze, a kiedy zawierają mięso, kapustę i ziemniaki, nie można się pomylić. Wybierz się na wycieczkę do kuchni słowackiej i przygotuj gulasz z kapusty według naszego przepisu.

Składniki

  • kapusta – 500 gr
  • cebula – 1 szt
  • boczek – 100 gr
  • wieprzowina – 250 gr
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • kminek – do smaku
  • mielona słodka papryka – do smaku
  • ziemniaki – 250 g + do zagęszczenia
  • czosnek – do smaku
  • smalec lub olej roślinny – w razie potrzeby

Przygotowanie

Oczyść cebulę i drobno posiekaj. Boczek kroimy w kostkę i powoli podgrzewamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Jeśli jest trochę zarośnięty, dodaj trochę smalcu lub oleju roślinnego. Gdy boczek będzie złoty, dodaj cebulę i smaż dalej, aż cebula będzie złota.

Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli z boczkiem. Odstawiamy do wchłonięcia, posypujemy solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i kminkiem i chwilę razem podsmażamy.

Kapustę pokroić lub zetrzeć na cienkie paski, które dodać do garnka z mięsem, wymieszać, zalać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić do miękkości kapusty. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuuj gotowanie, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Na koniec wszystko zagęścić drobno startymi ziemniakami, dodać rozgnieciony czosnek do smaku, posolić lub pieprzyć, gotować jeszcze minutę i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!