Dania jednogarnkowe są najlepsze, a kiedy zawierają mięso, kapustę i ziemniaki, nie można się pomylić. Wybierz się na wycieczkę do kuchni słowackiej i przygotuj gulasz z kapusty według naszego przepisu.
Oczyść cebulę i drobno posiekaj. Boczek kroimy w kostkę i powoli podgrzewamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Jeśli jest trochę zarośnięty, dodaj trochę smalcu lub oleju roślinnego. Gdy boczek będzie złoty, dodaj cebulę i smaż dalej, aż cebula będzie złota.
Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli z boczkiem. Odstawiamy do wchłonięcia, posypujemy solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i kminkiem i chwilę razem podsmażamy.
Kapustę pokroić lub zetrzeć na cienkie paski, które dodać do garnka z mięsem, wymieszać, zalać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić do miękkości kapusty. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuuj gotowanie, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.