Połowę warzyw włóż do ryżu i mięsa. Z drugiej połowy przygotujesz sos. Do pozostałej połowy patelni dodaj 0,5 litra wody, sól i pieprz. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i ostudź.
Dokładnie wymieszaj nadzienie. Teraz przystąp do przygotowania gołąbków. Włóż odrobinę mięsa mielonego na liść kapusty i złóż go w trójkąt, górę liścia schowaj do środka.
Na dno dużego garnka wlej odrobinę sosu, ułóż warstwę gołąbków i ponownie polej je sosem. I tak analogicznie w przypadku każdej warstwy. Gdy wszystkie gołąbki zostaną ułożone w garnku, zalej je resztą sosu.Do garnka dodaj kolejne 0,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu. Na wierzch ułóż posiekane pomidory, a także liście laurowe i inne ulubione przyprawy. Danie gotuj około 30-40 minut.
Gołąbki można podawać ze świeżymi ziołami lub kwaśną śmietaną. Taka faszerowana kapusta będzie smaczna z każdym dressingiem!