Kurczak à la gęś: Wystarczy dodać wystarczającą ilość kminku i zastosować trik z paluszkiem chlebowym, a wtedy prawie nie będzie widać różnicy.

Chciałbyś zorganizować w domu porządną ucztę świętomarcińską, ale gęś nie mieści się w brytfance i nawet jej nie zjesz?

Rozwiązanie jest proste – zastąp go kurczakiem. Taka świąteczna pieczeń będzie Cię kosztować znacznie mniej, a jeśli dodasz do niej odpowiednie składniki, będzie Ci smakować tak samo.

Gęś jest tradycyjnym elementem obchodów dnia św. Marcina od czasów starożytnych. Występuje w wielu legendach o św. Marcinie, na którego cześć obchodzone jest to święto. Ponadto gęsi, podobnie jak kaczki i indyki, uważano za symbol obfitości, dlatego pieczono je także przy innych uroczystych okazjach. Wadą tych puchowych łóżek jest to, że są stosunkowo duże, co docenisz, jeśli organizujesz dużą ucztę, ale czteroosobowa rodzina raczej nie będzie w stanie ich zorganizować.

Zaproś większe towarzystwo na gęś

Gęsi potrafią ważyć nawet 8 kg, więc często po prostu mieszczą się w piekarniku. Poza tym wymagają też dłuższego pieczenia, żeby mięso nie było twarde i wysuszone, są stosunkowo drogie i też trudno je znaleźć. Chociaż wiele gospodarstw oferuje je przed świętem Marcina, często rezerwuje się je z dużym wyprzedzeniem.

Czym różni się gęś od kurczaka?

Mięso gęsie ma swój specyficzny smak i jest źródłem wysokiej jakości smalcu, zaliczanego do oliwy z oliwek wśród tłuszczów zwierzęcych. Jeśli jednak nie macie gęsi lub nie macie odwagi jej upiec, śmiało możecie zastąpić ją kurczakiem.

Chociaż mięso z kurczaka jest bardziej miękkie, nie jest tak włókniste i nie tak tłuste, ale jest bardziej dietetyczne oraz łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Jeśli do pieczenia użyjesz odpowiednich przypraw, a do pieczonego kurczaka dodasz kapustę i wołowinę, będziesz cieszyć się smakiem niemal identycznym jak pieczona gęś. I przynajmniej nie będziesz musiał zajmować się resztkami.


Jak zrobić kurczaka à la gęś

Pieczona gęś czy kaczka nie wymaga dużej ilości przypraw – najczęściej używa się jedynie klasyki w postaci soli, kminku i ewentualnie pieprzu. Aby kurczak przypominał pieczoną gęś, należy go najpierw posypać kminkiem.

Ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku, należy dodać jego niewielką ilość do brytfanny z kurczakiem. Najbardziej odpowiedni w tym przypadku jest smalec, a jeśli zdobędziesz go bezpośrednio z gęsi, uzyskasz jeszcze bardziej podobny smak. Nasmaruj blachę do pieczenia smalcem i połóż kawałek na kurczaku. Kurczaka można także nakłuć kawałkami boczku.

Gęś często piecze się razem z jabłkami , którymi można nafaszerować także kurczaka lub ułożyć go pokrojonego w naczyniu do zapiekania. Do jabłek można dodać także pokrojoną w plasterki cebulę.

A jak przygotować kurczaka à la gęś?

Możesz wypróbować ciekawy przepis, w którym do kurczaka wkłada się nóżkę chleba, dzięki czemu kurczak smakuje i pachnie naprawdę jak gęś.

Będziesz potrzebować:

  • 1 cały kurczak
  • 1 bochenek chleba
  • 2 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego)
  • 250 ml jasnego piwa
  • sól
  • kminek

Przygotowanie:

Posolić umytego kurczaka i posypać kminkiem. Zrób nacięcie u podstawy chleba i włóż do środka smalec. Włóż udko i smalec do kurczaka i zabezpiecz wykałaczkami. Kurczaka ułożyć w naczyniu do pieczenia, zalać piwem, przykryć i piec w temperaturze 180-190°C przez około godzinę. Od czasu do czasu posyp mięso bułką tartą. W razie potrzeby dodać trochę gorącej wody. Przed zakończeniem gotowania odkryj kurczaka i smaż, aż będzie chrupiący.

error: Treść zabezpieczona !!