Garnek wiejski to danie jednogarnkowe tworzone z tego, co aktualnie może zaoferować w lodówce.
Mięso, ziemniaki, papryka, marchew, czosnek i cebula w czajniku wiejskim łączą się, tworząc proste i smakowite danie o rustykalnym smaku.
Składniki:
- woda – 1 lir
- Gotowane mięso – 770g.
- Słodka mielona papryka – pół łyżeczki.
- Mielony kminek – pół łyżeczki.
- Mięta – pół łyżeczki
- Sól – 8g.
- Cebula – 2 szt.
- Marchewka – 3 szt.
- Czerwona papryka – 1sz
- Ziemniaki – 550gr
- Pieczarki – 400gr
- Pomidory – 2sz
- Czosnek – 4 ząbki
- Olej roślinny – 3 łyżki
- Pasta pomidorowa – 1 łyżka
- Sos pomidory – 5 łyżek
Przygotowanie:
Najpierw należy oczyścić cebulę i marchewkę, a następnie obrać ziemniaki oraz oba rodzaje papryk grubo posiekać. Później pieczarki pokroić w plasterki i pomidory w drobniutką kostkę. Po przygotowaniu warzyw trzeba na głębokiej patelni bądź rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju roślinnego i dodać marchewkę oraz cebulę. Kiedy cebula zacznie pachnieć i szklić się można dodać papryki. Wszystko chwilkę podgrzać i wrzucić pieczarki. Oczywiście nie wolno zapomnieć podczas smażenia o mieszaniu.
Po wymieszaniu zamknąć pokrywę i jeszcze przez chwilę gotować warzywa. W następnej kolejności dołożyć ziemniaki i ponownie zagotować pod pokrywą na wolnym ogniu. Pamiętaj : nie do dodaj wody tylko czekaj do momentu, aż warzywa puszczą soki.
Obrać 4 ząbki czosnku i wymieszać je z warzywami lekko posiekane lub w całości. Kiedy warzywa będą prawie ugotowane, wlej przecier oraz sos pomidorowy i znowu przez chwilę wszystko dusić. Po chwili duszenia dodać sól, przyprawy i pokrojone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać oraz gotować na wolnym ogniu pod pokrywą.
Na sam koniec dorzucić wcześniej ugotowane i pokrojone na niewielkie kawałki mięso i zalać litrem wody. Naturalnie pomieszaj pozwól, żeby mięso z warzywami zagotowało się. Jeżeli warzywa zmiękną, sos zgęstnieje oraz pomidory rozpadania się, to znaczy że danie jest gotowe.