Możesz sobie na nią pozwolić również podczas diety redukcyjnej, ponieważ nie zawiera cukru ani mąki. Możesz sobie na to pozwolić nawet o północy i nie pozostawi niechcianych śladów na twojej sylwetce.
Poznaj ten przepis i schudnij nie tylko zdrowo, ale i smacznie!
Najpierw oddziel żółtka od białek do dwóch oddzielnych misek.
Ubijamy białą pianę z 40 g erytrytolu i 1 łyżeczką soku z cytryny. Na koniec delikatnie mieszamy zmielone orzechy włoskie.
Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 16-18 cm . Nakładamy na nie równomiernie przygotowaną masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20-25 minut.
W międzyczasie przenieś żółtka do garnka. Dodać śmietanę, drugą część erytrytolu, 2 łyżeczki soku z cytryny i wanilię. Włóż do kuchenki, dobrze wymieszaj trzepaczką. Mieszać aż masa zgęstnieje.
Następnie ubij zmiękczone masło, przykryj torebką z mikrotenem i ostudź. Z pieca wybieramy pieczone ciasto orzechowe. Krem ułożyć na jednej części, przykryć drugą płytką z orzecha włoskiego. Resztę polać pozostałą śmietaną.