Ciasto odchudzające- bez cukru, mąki i oleju. Potrzebujesz bananów, kakao i płatków owsianych.

Zdrowe, szybkie, pyszne i odchudzające ciasto owsiane o przepysznym smaku czekolady. Będzie to idealny wybór na szybkie i wartościowe śniadanie, które nasyci na cały dzień.

Płatki owsiane będą Twoim najlepszym przyjacielem podczas odchudzania. Zobacz, dlaczego warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się pełnym zdrowiem:

  • Obniżają ciśnienie krwi, a także niwelują wysoki poziom cholesterolu
  • Są pokarmem profilaktycznym przy chorobach układu krążenia
  • Zmniejszają bóle brzucha i działają dobrze na trawienie
  • Pomagają w walce ze wzdęciami i gazami
  • Wspomagają systematyczne wypróżnianie
  • Wpływają dobrze na włosy, zęby i paznokcie
  • Zmniejszają ryzyko osteoporozy
  • Działają krwiotwórczo, zapobiegają anemii
  • Redukują ilość stresu
  • Poprawiają jakość snu oraz koncentrację

Przepis:

  • 120 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • 30 g orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 70-100 g gorzkiej czekolady
  • 35-50 ml mleka

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, wlewamy gorące mleko i mieszamy. Pozostawiamy płatki na 10 minut, aby spęczniały.

W tym czasie rozgniatamy widelcem banany i wkładamy je do miski. Dodajemy jajka oraz sól i mieszamy trzepaczką.

W kolejnym kroku dodajemy kakao, proszek do pieczenia i znów mieszamy. Następnie łączymy płatki z kakaowo-bananową mieszanką i mieszamy.

Kroimy na małe kawałeczki orzechy włoskie. Olejem kokosowym lub masłem smarujemy formę do pieczenia, następnie wylewamy do niej ciasto, wyrównujemy a górę przyozdabiamy orzechami włoskimi.

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C, czekamy aż się nagrzeje, następnie wstawiamy do niego formę i pieczemy przez 35-40 minuty.

Po upieczeniu wyjmujemy nasz wypiek z foremki i czekamy, aż jego temperatura spadnie do temperatury pokojowej.

Do małej miseczki dodajemy czekoladę oraz mleko.

Przystępujemy do robienia kąpieli wodnej, ciągle mieszając czekoladę.

Za pomocą rękawa cukierniczego polewamy nasz wypiek polewą i czekamy aż stwardnieje. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!