Fasolka szparagowa w śmietanie. Ten przepis to mistrzostwo.

Fasolka szparagowa w śmietanie – sposób przygotowania

Fasolka szparagowa to bardzo niedoceniane warzywo, które zrujnowało reputację szkolnej stołówki, ale jeśli jest dobrze zrobione, może być najsmaczniejszym jedzeniem, jakie kiedykolwiek zjesz. Spróbujcie na przykład fasolki w śmietanie według przepisu mojej mamy.

Składniki

  • fasolka szparagowa – 250 gr
  • masło – 80 gr
  • zwykła mąka – 2 łyżki stołowe lub w razie potrzeby
  • bulion z wody lub fasoli – w razie potrzeby
  • słodka śmietana – 1 szklanka
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • gałka muszkatołowa – do smaku
  • suszony czosnek – do smaku

Przygotowanie

Możesz użyć zarówno fasoli mrożonej, jak i z puszki, a najlepiej świeżej. Te ostatnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły. Po ugotowaniu odcedź je i pozwól im ostygnąć. Odłóż trochę bulionu, aby rozrzedzić sos.

Jeśli używasz mrożonych, pozwól im zmięknąć i odsącz nadmiar wody. Zrób to samo z konserwami. Na patelni lub rondlu rozgrzej kawałek masła i oprósz je mąką. Smażymy do uzyskania jasnozłotego koloru, a następnie dolewamy trochę przygotowanego bulionu fasolowego, wody lub bulionu.

Do sosu wlać śmietanę, dodać fasolę i chwilę razem dusić. Sos posolić i pieprzyć do smaku oraz doprawić gałką muszkatołową i suszonym czosnkiem. Pozwól przyprawom nabrać aromatu i podawaj od razu z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo lub jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!