Fasolka szparagowa to bardzo niedoceniane warzywo, które zrujnowało reputację szkolnej stołówki, ale jeśli jest dobrze zrobione, może być najsmaczniejszym jedzeniem, jakie kiedykolwiek zjesz. Spróbujcie na przykład fasolki w śmietanie według przepisu mojej mamy.
Możesz użyć zarówno fasoli mrożonej, jak i z puszki, a najlepiej świeżej. Te ostatnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły. Po ugotowaniu odcedź je i pozwól im ostygnąć. Odłóż trochę bulionu, aby rozrzedzić sos.
Jeśli używasz mrożonych, pozwól im zmięknąć i odsącz nadmiar wody. Zrób to samo z konserwami. Na patelni lub rondlu rozgrzej kawałek masła i oprósz je mąką. Smażymy do uzyskania jasnozłotego koloru, a następnie dolewamy trochę przygotowanego bulionu fasolowego, wody lub bulionu.
Do sosu wlać śmietanę, dodać fasolę i chwilę razem dusić. Sos posolić i pieprzyć do smaku oraz doprawić gałką muszkatołową i suszonym czosnkiem. Pozwól przyprawom nabrać aromatu i podawaj od razu z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo lub jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa.