Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia do wrzącej wody – dzięki tej sztuczce ziemniaki będą miękkie w środku i idealnie chrupiące na powierzchni po upieczeniu. Wrzuć ziemniaki do wody i gotuj około 10 minut.
Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj na patelnię z oliwą z oliwek. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmaż przez chwilę. Następnie przecedź olej przez sito, nie wyrzucaj rozmarynu, przyda się później.
Dodaj ugotowane ziemniaki do oleju i dobrze wymieszaj. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez około 20 minut.
Podczas pieczenia przemieszaj ziemniaki, aby były chrupiące ze wszystkich stron. Dopraw rozmarynem i czosnkiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.