Królewski dżem z mniszka lekarskiego – Ten przepis to pierwsza klasa. Oto Instrukcja przygotowania.

Dżem królewski – proces przygotowania

Jasnozłoty, pachnący miodem dżem z płatków mniszka lekarskiego w pełnym rozkwicie wypełni całe mieszkanie niesamowitym aromatem, który zapamiętasz na długo. To król wśród wszelkiego rodzaju syropów i konfitur z mniszka lekarskiego.

Składniki

  • kwiaty mniszka lekarskiego – 200 szt
  • cukier – 2 szklanki
  • woda – 500 ml
  • kwas cytrynowy – pół łyżeczki

Zbieraj mlecze w suchy, słoneczny dzień w miejscu wystarczająco oddalonym od wszelkich źródeł zanieczyszczeń, takich jak drogi, tereny przemysłowe, pola lub sady poddane obróbce chemicznej. Zbieraj tylko świeże i nieuszkodzone kwiaty, które zawierają dużą ilość pyłku.

Nie płucz ani nie mocz w żaden sposób kwiatów, aby nie stracić całego pyłku, który jest nośnikiem miodowego smaku mniszka lekarskiego. Wystarczy delikatnie dotknąć każdego z kwiatów, aby pozbyć się wszelkich owadów, które się wprowadziły.

Następnie odetnij nożyczkami żółte płatki, nie używaj łodyg ani zielonych części kwiatów. W ten sposób uzyskasz możliwie najczystszy mleczny smak konfitury (jednak, jeśli kawałek zielonego listka wsunie się tu i ówdzie w kwiaty, nic się nie dzieje, nie musisz ich zrywać).

Wsyp cięte kwiaty do rondla i zalej dwoma szklankami zimnej wody. Mieszaj je drewnianą łyżką, aby całkowicie nasączyły, zagotuj i pozwól mu bulgotać przez 30 minut. Po tym czasie gotowania dodać mniej niż łyżeczkę kwasku cytrynowego, wymieszać, zdjąć rondel z ognia i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę.

Wlej wywar z mniszka lekarskiego na kilka warstw gazy i dobrze ściśnij kwiaty. Do powstałej cieczy dodaj 2 szklanki cukru. Już na tym etapie poczujesz przyjemny miodowy aromat. Gdy cukier się rozpuści, przykryj patelnię pokrywką i umieść na kuchence. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj przez 30 minut.

Po ugotowaniu przelej gorącą mieszankę do zamykanych, czystych i wysterylizowanych szklanek. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w suchym, ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!