W przepisie nie ma mąki ani cukru, co sprawia, że jest to dietetyczna i zdrowa alternatywa deseru.
Obierz dynię i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 15 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw na kuchence na kolejne 10 minut. Przygotuj masę twarogową. Twarożek wymieszaj z żółtkami, dodaj śmietanę, kaszę mannę, skrobię i miód.
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Ubij dynię blenderem i delikatnie wymieszaj z masą twarogową. Ubij białka w sztywną piankę i delikatnie wymieszaj z twarogiem za pomocą szpatułki.
Przykryj spód naczynia do pieczenia papierem pergaminowym i wylej mieszankę dyniową. Sernik piecz w temperaturze 170 stopni przez 45-60 minut.
Ciasto włóż do lodówki, aby masa twarogowa zestaliła się, a sernik nie rozpadł się podczas krojenia. Użyj wilgotnego noża, aby ułatwić sobie ten proces. Domowy sernik możesz skropić miodem i udekorować gałązką mięty.