Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski. Dodaj ciepłą wodę i olej.
Następnie dodać cukier, sól i białko. Na koniec dodać drożdże i dobrze wymieszać trzepaczką.
Stopniowo przesiej mąkę przez sito i wymieszaj. Na koniec zagnieść ręką gładkie ciasto.
Ciasto przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i oprószamy mąką.
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkuj jedną część ciasta za pomocą wałka do ciasta na duży prostokąt.
Posmaruj ciasto stopionym masłem i złóż na trzy części (zobacz wideo). Ponownie posmaruj masłem i złóż na trzy części.
Połóż ciasto na talerzu, włóż do plastikowej torby. Odstaw na 10 minut. Powtórzymy ten sam proces z drugą częścią ciasta.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką stół. Posyp mąką i rozwałkuj wałkiem. Posyp tartym serem i zwiń ciasto w rulon.
Ciasto podzielić na 10 części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotujemy również drugą część ciasta.
Przykryj bułki folią. i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Następnie posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Pozwól bułkom całkowicie ostygnąć i podawaj.