Odkąd nauczyłam się tej metody, piekę to ciasto każdego dnia: Niesamowicie łatwe i pyszne danie.

Przygotuj miękkie puszyste wypieki w domu według naszego przepisu. Z pewnością będziesz mile zaskoczona efektem i smakiem.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (200ml)
  • 1 szklanka wody (200ml)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (100 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru (40 g)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 1 białko jajka
  • 10 g drożdży instant
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g sera
  • 1 żółtko
  • mak

Przygotowanie:

Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski. Dodaj ciepłą wodę i olej.

Następnie dodać cukier, sól i białko. Na koniec dodać drożdże i dobrze wymieszać trzepaczką.

Stopniowo przesiej mąkę przez sito i wymieszaj. Na koniec zagnieść ręką gładkie ciasto.

Ciasto przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i oprószamy mąką.

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkuj jedną część ciasta za pomocą wałka do ciasta na duży prostokąt.

Posmaruj ciasto stopionym masłem i złóż na trzy części (zobacz wideo). Ponownie posmaruj masłem i złóż na trzy części.

Połóż ciasto na talerzu, włóż do plastikowej torby. Odstaw na 10 minut. Powtórzymy ten sam proces z drugą częścią ciasta.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką stół. Posyp mąką i rozwałkuj wałkiem. Posyp tartym serem i zwiń ciasto w rulon.

Ciasto podzielić na 10 części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotujemy również drugą część ciasta.

Przykryj bułki folią. i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Następnie posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Pozwól bułkom całkowicie ostygnąć i podawaj.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!