Drożdżowe ślimaczki makowe – Szybko i pysznie. Babciny sprawdzony przepis.

Połączenie drożdżowego ciasta z makiem, świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla Twojej rodziny. Jeśli chcesz zaskoczyć nowym i niecodziennym smakiem, to tu masz sprawdzony przepis.

Składniki na ślimaczki makowe

Ciasto:

  • 2 jaja
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 100 g margaryny
  • 50 ml wody (najlepiej ciepłej)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Nadzienie:

  • 200 g maku
  • 260 g chałwy

Mieszanka do posmarowania bułeczek przez pieczeniem :

  • 1 jajo
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy ciasto. Należy wymieszać drożdże z 50 ml ciepłej wody oraz z 1 łyżką zwykłego cukru. Do tego dajemy mleko, olej i cukier, który nam pozostał.

Po wymieszaniu, wbijamy 2 jaja i dorzucamy mąkę, margarynę oraz cukier waniliowy. Na koniec masę należy zagnieść do elastycznego ciasta.

Przed przygotowaniem nadzienia, zalewamy mak wrzącą wodą. Gotujemy go ok. 10 minut. To pozbawi mak gorzkawego posmaku i nada mu bardziej wilgotnej konsystencji.

Po odsączeniu maku od wody, blendujemy go z chałwą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane wcześniej ciasto, dzielimy na mniej więcej równe części. Następnie każdą z nich rozwałkowujemy do owalnego kształtu, a następnie smarujemy nadzieniem.

Ciasta z nałożonym nadzieniem, zawijamy na kształt rulonu i kroimy na małe równe części. Przed wyłożeniem bułeczek na blaszkę, smarujemy ją olejem słonecznikowym.

Gdy ślimaczki są już na blaszce, smarujemy je mieszanką przygotowaną w następujący sposób: 1 jajo mieszamy z cukrem pudrem.

Smakołyki pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. SMACZNEGO !!!

error: Treść zabezpieczona !!