Składniki
350 g grubej mąki
20 g drożdży (½ kostki)
180-250 ml letniego mleka (w razie potrzeby)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
2 szczypty soli
500 g owoców (truskawki, morele, śliwki, jagody)
Dodatkowo:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
Nadzienie wedle uznania:
Proces przygotowania
Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać połowę mleka i garść mąki. Lekko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do miski z mąką wymieszaną z dwiema szczyptami soli wsyp drożdże i żółtka wymieszane z odrobiną mleka. Mieszamy i stopniowo dodajemy mleko, a na koniec masło.
Wyrabiaj ostrożnie, aż ciasto przestanie przyklejać się do drewnianej łyżki i będzie elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 minut). Powstałe ciasto powinno być gładkie, nieklejące się do powierzchni. Robimy z niego kulki, które rozprowadzamy rękoma na pasztecik.
Zawijamy w nią owoce i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką oleju. Gotuj kluski przez 4-5 minut, w połowie dokładnie mieszając. Zaraz po wyjęciu wszystkie kluski nakłuwamy widelcem, aby zapobiec ich opadnięciu.