Drożdżowe placki jagodowe – Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.

Jeśli wybierasz się na truskawki lub jagody, albo dostałeś od kogoś owoce, koniecznie wypróbuj przepis na drożdżowe placki jagodowe. Są lekkie, puszyste jak poduszki. Twarożek nadaje im przyjemną świeżość.

Składniki

350 g grubej mąki
20 g drożdży (½ kostki)
180-250 ml letniego mleka (w razie potrzeby)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
2 szczypty soli
500 g owoców (truskawki, morele, śliwki, jagody)

Dodatkowo:

1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju

Nadzienie wedle uznania:

  • twardy twarożek
  • cukier puder
  • masło
  • mak
  • orzechy
  • kakao

Proces przygotowania

Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać połowę mleka i garść mąki. Lekko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do miski z mąką wymieszaną z dwiema szczyptami soli wsyp drożdże i żółtka wymieszane z odrobiną mleka. Mieszamy i stopniowo dodajemy mleko, a na koniec masło.

Wyrabiaj ostrożnie, aż ciasto przestanie przyklejać się do drewnianej łyżki i będzie elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 minut). Powstałe ciasto powinno być gładkie, nieklejące się do powierzchni. Robimy z niego kulki, które rozprowadzamy rękoma na pasztecik.

Zawijamy w nią owoce i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką oleju. Gotuj kluski przez 4-5 minut, w połowie dokładnie mieszając. Zaraz po wyjęciu wszystkie kluski nakłuwamy widelcem, aby zapobiec ich opadnięciu.

Podawać posypane twarożkiem, cukrem, polane roztopionym masłem. Zamiast twarogu można użyć zmielonego maku, orzechów lub kakao.

error: Treść zabezpieczona !!