Jak zwalczyć kaszel w domowych warunkach?
Kaszel jest nieodłącznym elementem w okresie około-zimowym, zwłaszcza wśród najmłodszych i seniorów, a jego zwalczenie nie należy do najłatwiejszych. W przypadku, gdy kaszel spowodowany jest przeziębieniem sprawdzi się idealnie domowy sposób, wspomagający jego zwalczenie w przeciągu kilku dni od rozpoczęcia kuracji.
Co potrzebne jest do sporządzenia mikstury?
- szklanka wody (250 ml)
- cebula (1 szt)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- łyżka tymianku i majeranku
- 2 łyżki miodu
- dowolna herbata (torebka)
- opcjonalnie łyżka cukru
Jak przygotować mieszankę?
Do garnka wlać wodę, do której należy dodać: tymianek, cukier, majeranek, rozdrobnioną cebulę. Całość gotować 10 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu przecedzić miksturę, wlewając ją do innego naczynia, na przykład kubka, a następnie dodać torebkę ulubionej herbaty, pozostawiając do momentu zaparzenia przez około kilku minut, według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.
Ostatnim etapem jest dodanie miodu oraz soku z cytryny. Podgrzany płyn można pić kilkakrotnie w ciągu dna, w zależności od indywidualnych potrzeb. Naturalne składniki naparu nie powodują niepożądanych działań, dzięki czemu nie ma ryzyka powikłań bądź skutków ubocznych.
Jakie działanie wykazują poszczególne komponenty wchodzące w skład napoju?
cebula: olejki eteryczne, jakie wytwarza działają korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz pracę serca, a regularne jej spożywanie zmniejsza znacząco ryzyko występowania chorób serca, takich jak zawał, jednocześnie chroni przed wystąpieniem nadciśnienia.
cytryna: jest jednym z głównych źródeł witaminy C, która ma wielofunkcyjne działanie na organizm. Między innymi wykazuje działanie antybakteryjne, zwalcza wolne rodniki, wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, pomaga w leczeniu stanów zapalnych, spowalnia procesy starzenia skóry oraz skutecznie wspomaga układ odpornościowy człowieka i pomaga w regeneracji organizmu. Wykazano również jej zdolności przeciwnowotworowe.
miód: stosowany jest jako substancja słodząca napojów, jednak wykazuje działanie znacznie bardziej pożyteczne – lecznicze. Miód bogaty jest w wiele witamin, w tym: A oraz witaminy z grupy B (1, 2, 6 i 12), a także wiele pierwiastków, takich jak żelazo czy fosfor oraz naturalne budulce – aminokwasy.
Charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi, poprawia metabolizm, jest pomocny w leczeniu przeziębień oraz zwalczaniu kaszlu, łagodząc dolegliwości bólowe z tym związane. Ponadto przyspiesza proces gojenia ran i wspomaga trawienie oraz działa przeciwnowotworowo. Możliwość stosowania profilaktycznego bądź leczniczego, ukierunkowanego na konkretną przypadłość.
tymianek: dzięki wysokiej zawartości polifenoli wykazuje właściwości przeciwzapalne, z kolei tymol, będący substancją aktywną działa dezynfekująco i antybakteryjnie, stosowany przede wszystkim do leczenia skóry, oczu lub wszelakich ran. Kolejnym zastosowaniem tymianku jest wykorzystywanie w dolegliwościach układu oddechowego, leczeniu stanów zapalnych, zwalczaniu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych, a także pomoc w leczeniu kaszlu.
majeranek: jest naturalnym źródłem witaminy A oraz C, żelaza i wapnia, a także bogaty jest w beta-karoten. Majeranek wykorzystywany jest przede wszystkim w dolegliwościach gardła. Wykazuje właściwości antyseptyczne, pomocny jest w leczeniu kaszlu, a także uwalnianiu zalegającej flegmy.