Ten posiłek bardzo przypomina mi moje dzieciństwo. Ale produkty sklepowe czasami nie tylko nie smakują tak samo, ale nawet pachną chemią.
Nie odmawiaj sobie i swojej rodzinie przyjemności. Nauczyłam się własnoręcznie robić domowe pianki. Zawsze myślałam, że to bardzo trudne, ale za pierwszym razem wyszło perfekcyjnie! Teraz regularnie powtarzam swój sukces i rozpieszczam rodzinę bez powodu.
Wymieszaj sok pomarańczowy z 300 g cukru i olejkiem pomarańczowym. Zagotuj miksturę. Po zagotowaniu, gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 6 minut.
W międzyczasie ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną białą masę.
Gorący syrop pomarańczowy wlewamy małymi porcjami do masy białkowej, cały czas ubijając.
Dodaj skórkę pomarańczową i dobrze ubij. Powinien powiększyć się i zagęścić.
Szybko przełóż mieszankę do torebki na ciasto i szybko wyciśnij ją na pergamin. Ważne jest, aby się nie wahać: masa bardzo szybko twardnieje. Pozostaw piankę do wyschnięcia na co najmniej 5 godzin, najlepiej na noc.
Gotowe pianki posypujemy cukrem pudrem.