Zaskoczę Cię tym przepisem na domowe pianki na soku – Sekretem jest jeden składnik.

Moja rodzina uwielbia pianki bardziej od mojego popisowego Napoleona.

Ten posiłek bardzo przypomina mi moje dzieciństwo. Ale produkty sklepowe czasami nie tylko nie smakują tak samo, ale nawet pachną chemią.

Nie odmawiaj sobie i swojej rodzinie przyjemności. Nauczyłam się własnoręcznie robić domowe pianki. Zawsze myślałam, że to bardzo trudne, ale za pierwszym razem wyszło perfekcyjnie! Teraz regularnie powtarzam swój sukces i rozpieszczam rodzinę bez powodu.

Składniki:

  • 375 ml soku pomarańczowego
  • 70 g skórki pomarańczy
  • 400 g cukru
  • 18 g olejku pomarańczowego
  • 3 białka
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj sok pomarańczowy z 300 g cukru i olejkiem pomarańczowym. Zagotuj miksturę. Po zagotowaniu, gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 6 minut.

W międzyczasie ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną białą masę.

Gorący syrop pomarańczowy wlewamy małymi porcjami do masy białkowej, cały czas ubijając.

Dodaj skórkę pomarańczową i dobrze ubij. Powinien powiększyć się i zagęścić.

Szybko przełóż mieszankę do torebki na ciasto i szybko wyciśnij ją na pergamin. Ważne jest, aby się nie wahać: masa bardzo szybko twardnieje. Pozostaw piankę do wyschnięcia na co najmniej 5 godzin, najlepiej na noc.

Gotowe pianki posypujemy cukrem pudrem.

Aby pianki na soku były bardziej soczyste i jednolite, zalecam przecedzenie soku przez sitko przed rozpoczęciem gotowania. Konieczne jest oddzielenie miąższu i użycie czystego soku. Zetrzyj tylko pomarańczową część skórki, ponieważ biała część może być gorzka. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!