Chałwa to słodycz, którą lubią wszyscy – zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska, która w towarzystwie kawy lub herbaty umili każde spotkanie.
Oczywistym jest, że większość z nas tęskni za domowymi smakami – w końcu to, co domowe jest najlepsze. Niestety, chałwa którą można nabyć obecnie w sklepach dość mocno różni się smakiem od tego, który kojarzy się z młodzieńczymi latami.
Chałwy dostępne w sklepach zawierają w sobie mnóstwo nienaturalnych składników takich, jak substancje konserwujące czy utwardzacze; ponadto, część z nich posiada w składzie olej palmowy jako niezdrowy substytut miodu. Zdecydowanie zdrowiej i smaczniej jest wykonać własną chałwę bez całej masy zbędnych dodatków.
Ogromnie się ucieszyłam, gdy koleżanka przesłała mi przepis na prawdziwą, domową chałwę. Na próżno szukać w przepisie sztucznych składników – znajdziemy w nim tylko naturalne, wartościowe produkty, dodatkowo bez cukru czy też mąki.
Oprócz niewątpliwych zalet, jakimi są naturalność i wyjątkowy smak, przepis ten posiada jeszcze dwa mocne punkty: są nimi szybkość oraz łatwość przygotowania. Czas potrzebny na przygotowanie słodyczy to jedynie 10 minut!