Wszyscy zachwalają to ciasto: smakuje jak z cukierni – przepis tani i szybki!

To fantastyczne ciasto które dosłownie rozpływa się w ustach. Idealne ciasto wraz z aksamitnym budyniowym kremem to idealne połączenie. Koniecznie zapisz ten przepis na później.

Składniki:

Na ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 100ml wody
  • 100ml mleka
  • 80g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Na krem:

  • 500ml mleka
  • 150g cukru
  • 100g mąki
  • 2 jajka
  • 180g masła

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. W rondelku rozpuścić masło, później dodać mleko i wodę. Gdy powstała mieszanina się zagotuje dodać mąkę nieustannie mieszając. Ciasto będzie gotowe kiedy zacznie się odklejać od ścianek. Rondelek zdjąć z ognia i pozostawić  do ostygnięcia, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając.

Masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż połowę masy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Masę piecz przez około 20 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia i upiecz pozostałą część masy.

Krem: Do garnka wbij jajka, dodaj cukier, mąkę, mleko i gotuj do momentu gdy powstanie gęsty budyń. Masło ubij mikserem dodając do niego łyżeczkami schłodzony budyń. Teraz krem jest gotowy. Do foremki włóż pierwszą połowę ciasta, posmaruj przygotowanym kremem. Przykryj drugą częścią ciasta. Na koniec posyp cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!