Diabelski sos z ryżem: Ostra papryczka dodaje ostrego charakteru daniu, a wysokiej jakości kiełbasa to gwarancja doskonale zbilansowanego smaku.

Kończy Ci się czas i musisz przygotować szybki obiad? Sos diabelski z ryżem to dobra wskazówka. Ostry sos z kiełbasą nie jest drogi i przypadnie do gustu głównie miłośnikom ostrzejszych smaków.

Błyskawiczny obiad

Czasami musimy przygotować jedzenie bardzo szybko. Jeśli nie mamy planu z wyprzedzeniem, wystarczy szybkie danie z tego, co mamy w lodówce. Mięso nie zawsze musi znajdować się w naczyniu. Niektóre dania są czysto roślinne, do innych możemy dodać dla niektórych gorsze danie, czyli kiełbasę.

Jakość kiełbasek

Wędliny są w tym przypadku bardzo odpowiednie. Kiełbasy nie zawsze muszą być symbolem produktu gorszej jakości. Patrząc na etykiety, dowiadujemy się, że niektóre mają dużą zawartość mięsa i nie zawierają nawet niepotrzebnie wielu dodatków.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając się na zakupy? Kiełbasy powinny zawierać ponad 80% mięsa, mniej niż 2,5% soli, powinny być wolne od zbędnych dodatków, wolne od azotynów, dobrze jest też, jeśli są przyrządzane według tradycyjnych receptur.

Aby kiełbasę można było nazwać dobrą, musi ona zawierać między innymi co najmniej 40% mięsa i maksymalnie 45% tłuszczu. Wskazane jest również dobre przechowywanie kiełbas w domu.

Sos diabelski

Sos diabelski zawiera czosnek, ostrą paprykę, ostry ketchup i musztardę. Dobra dawka cebuli dodaje smaku. Do diabelskiego sosu dodaje się także czerwone wino, które nadaje mu charakterystyczny aromat i kolor. Różni się to również od podobnych pikantnych sosów.

Sos diabelski z ryżem

Do przygotowania diabelskiego sosu z ryżem potrzebne będą:

  • 4 boczki,
  • 2 duże cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 ostre papryczki, 2
  • łyżki musztardy,
  • 4 łyżki ketchupu (ostry),
  • 200 ml czerwonego wina i oliwy.

Jak wykonać?

Cebulę obierz, pokrój w paski. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Ostra paprykę pokroić na kawałki. Kotlety schabowe obierz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Podsmaż , dodaj pokrojony w kawałki czosnek i ostrą paprykę. Dodać boczek i wymieszać. W misce wymieszaj musztardę, ketchup i czerwone wino. Powstałą mieszanką polej kluski z warzywami i chwilę gotuj. Podawać z ryżem.

error: Treść zabezpieczona !!